Historie

Rovanda Handel en Techniek B.V. is in 1989 opgericht door de huidige eigenaar Rook van Dalen. Hij nam het toenmalige Van Rossum Elektro inclusief 13 medewerkers over, na het plotselinge overlijden van de directeur. Van Dalen was hier al sinds 1970 in dienst. Van Rossum Elektro maakte deel uit van Van Rossum’s Motoren, een bedrijf dat landelijk veel bekendheid had.

Groei

Toen Fokker het terrein en alle gebouwen aan de Veerdam in Papendrecht overnam, moest Rovanda op zoek naar een nieuwe locatie. In 1990 werd de eerste paal geslagen voor een pand aan Ketelweg 24a. Dit pand bleek, dankzij de snelle groei van Rovanda, al na enkele jaren te klein. In 1999 werd een extra locatie aan de Rosmolenweg in gebruik genomen. Een tijdelijke oplossing, want met de activiteiten breidde ook het aantal medewerkers zich uit. Ketelweg 33, het grote terrein van Kleijn Transport, kwam vrij en Rovanda pakte deze kans met beide handen aan. Op 3 juni 2005 werd hier het nieuwe pand van Rovanda geopend, het adres waar nu het hoofdkantoor met showroom, verkoopbalie, werkplaats en magazijn is gevestigd.

Overnames

Het nieuwe pand is het begin van nog meer ontwikkelingen. Steeds meer klanten uit de regio weten de weg naar Ketelweg 33 te vinden. Hoewel Rovanda toen vooral bekend stond als technisch specialist, bleef de vraag naar automaterialen, uit de tijd van Rossum Elektro, onverminderd groot.

In 2004 richtte Rovanda, in samenwerking met de eigenaren van automaterialenzaak ADL, de RAM Automaterialen Groep op. Daarin werden ADL, Murid, Rijwa en twee vestigingen van Straver Automaterialen ondergebracht. Het doel was om in de Alblasserwaard een stevige marktpositie op het gebied van automaterialen te veroveren. Uiteindelijk bleek deze constructie niet te brengen wat ervan werd verwacht, waarna ADL en Murid zijn overgenomen door een importeur.

Een andere overname bleek meer succesvol, namelijk die van Fa. Bos. Deze organisatie werd samengevoegd met het filiaal van Straver Automaterialen in Groot-Ammers en ging verder onder de naam R.B.S. Inmiddels draagt ook deze vestiging in Groot-Ammers de naam Rovanda Handel en Techniek.

Positieve resultaten

Anno 2019 is het totale aantal werknemers sinds 1989 bijna verviervoudigd. Met als gevolg een groter assortiment, een drukkere werkplaats en nog meer service. De activiteiten breiden zich uit naar Roemenië, waar een verkooppunt (Furitech) is gerealiseerd voor het Rovanda en Laskar assortiment.

canvas
error: Content is protected !!